palkki

SKS ja Talonpoikaiskulttuurisäätiö kutsuivat suomalaisia kirjoittamaan kestävästä kehityksestä.
 

Pieniä ponnistuksia, suuria saavutuksia -kirjoituskilpailu tuotti 371 sivua tekstiä ja 50 valokuvaa 91 vastaajalta. Kirjoituksia saapui niin maalta kuin kaupungista, koululaisilta ja kahdeksankymppisiltä.

Vastauksissa kuvailtiin, miten kestävä kehitys toteutuu monin tavoin jokapäiväisessä arjessa omien valintojen ja kulutustottumusten kautta. Vaikka ekologista elämäntapaa tukevat toimet, kuten kierrätys, ruokahävikin ja energiankulutuksen tarkkailu vaikuttavat juurtuneen osaksi arkea, mietitytti useaa kirjoittajaa yksittäisen henkilön mahdollisuudet vaikuttaa. 

”Myönnän itsekin pohtineeni kauan, onko yhden yksilön ympäristöä säästävällä teolla ja arkielämän valinnoilla tosiaan suurta vaikutusta tai ylipäätään minkäänlaista arvoa? Olen kuitenkin päätynyt siihen ratkaisuun, että kaikella mitä tekee, mitä tuotteita ostaa ja minkälaisissa pakkauksissa, käveleekö kauppaan vai ajaako omaa autoa, kierrättääkö vaatteensa, lajitteleeko roskat, ostaako kaappiin miljoona vaatekappaletta, joita ei tule todennäköisesti koskaan käyttämään vai tyytyykö vähäiseen määrään laadukkaita vaatteita, joilla on pitkä elinkaari, on merkitystä.”

Ilmastoahdistus näkyi aineistossa useampanakin dystopiakuvauksena. Syyllisyys omasta riittämättömyydestä mainittiin usein, mutta moni herättelisi ihmisiä muutokseen syyllistämisen sijasta mieluummin kannustuksen ja yhdessä tekemisen kautta.

Halua ja yritystä pelastaa maailma kyllä löytyy, mutta usein mukavuudenhalu, turhautuminen tai hämmennys saa vallan. Oman varallisuuden merkitys nähtiin kahdessa valossa: vähävarainen kuluttaa luonnostaan niukasti, mutta toisaalta todettiin, että köyhällä ei ole varaa sijoittaa luomuun tai laatuun.

Ratkaisuja parempaan tulevaisuuteen haettiin maalta, menneisyydestä ja isovanhempien opeista, kuten säästäväisyydestä ja omavaraisuudesta. Käsillä tekeminen ja korjaaminen halutaan nostaa uudelleen kunniaan. Esimerkin voimaa korostettiin ja moni kirjoittaja mainitsikin siirtävänsä tietoisesti omia kestävän kehityksen arvojaan ja taitojaan jälkipolvelle.

Pääpalkinnon (500 euroa) saivat Oskari Hakala Jyväskylästä ja Heikki Peltokangas Hyllykalliosta. 250 euron arvoisella kunniamaininnalla palkittiin Hanna Taimio Helsingistä, Kimmo Laitinen Närvijoelta ja Pauli Leino Kiukaisista. 100 euron palkinnon kestävä kehityksen vinkeistä saivat: Mia Turpeinen, Kerttu Karhu, Juuso Kuusisto, Pia Pyhtilä, Birgitta Wulf, Hanni Jernvall, Ideoiden rikastama, Inka Komonen, Jussi Karkkulainen ja Nimimerkki Luonnonystävä. Lisäksi arvottiin viisi kirjapalkintoa.

Tuomaristoon kuuluivat arkistotutkija Marja-Leena Jalava, yliopistonlehtori Pia Olsson, tutkija Sirkku Pihlman, professori Helena Ruotsala ja dosentti Kari Vesala.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Talonpoikaiskulttuurisäätiö järjestivät Pieniä ponnistuksia, suuria saavutuksia -kirjoituskilpailun 21.5.–16.12.2018. Aineisto on käytettävissä SKS:n arkistossa käyttösääntöjen mukaisesti.

Kiitämme kaikkia kirjoituskilpailuun osallistuneita!

Katso Talonpoikaiskulttuurisäätiön Youtube-kanavalta video kirjoituskilpailun tuloksista.

 

Lisätietoja: SKS:n arkisto, 0201 131 240, arkisto(at)finlit.fi
Katso tiedote SKS:n sivuilta.

Talonpoikaiskulttuurisäätiö | PL510 | 00101 Helsinki | Puhelin: 050 379 7471 | Sähköposti: maija.maki(at)tpks.fi | tietosuojaseloste | Kotisivut: Sivustamo Oy

Ylös