palkki

Talonpoikaiskulttuurisäätiön juhlavuoden ohjelmaan kuului Talonpoikainen teko - kunniapalkintojen jako maatalousmuseo Sarkassa Loimaalla 24.8.2018. Kunniapalkintoja myönnetään talonpoikaiskulttuurin kannalta merkittävän teon tai elämäntyön tehneille henkilöille ja yhteisöille.

teko2

 

 

 

 

 

 

 

 

Talonpoikainen teko -kunniapalkinnon myönnettiin seuraaville:

Hemmo Honkala, Asikkala

Hemmo Honkalalle myönnetään palkinto monikymmenvuotisesta työstä Asikkalan Myllykselässä sijaitsevassa Tupalan talomuseossa. Tupalan talomuseo on ainutlaatuinen talonpoikaiskulttuuria henkivä museokokonaisuus. Tila on ollut samalla suvulla 1500-luvulta alkaen. Hemmo Honkala on museoinut tilan päärakennuksen ja vaalinut umpipihan muodostavan tilan muuta rakennuskantaa sekä alkuperäistä esineistöä. Tupalan talomuseota voidaankin pitää perinteisen talonpoikaiskulttuurin todellisena helmenä.

Reijo ja Tuula Karhinen, Juva

Reijo ja Tuula Karhiselle myönnetään palkinto vuosien työstä vanhojen hirsirakennusten vaalimisessa Pihlajaveden rannalla. Pariskunta on koonnut pihapiiriinsä jo 12 vanhaa, kunnostettua hirsirakennusta. Karhiset ovat tehneet työn itse omistautuen perinnerakentamiselle; hirsirakennusten siirrolle ja kunnostamiselle. Reijo ja Tuula Karhinen näyttävät esimerkillään mallia siitä, miten suomalaista rakennusperintöä voi ylläpitää käytännössä tuoden samalla esille perinteisen talonpoikaiskulttuurin taidonnäytteitä.

Eero ja Katariina Pylsy, Hämeenkyrö ja Sastamala

Eero ja Katariina Pylsylle myönnetään palkinto monikymmenvuotisesta työstä Suomen vanhimpiin kuuluvalla sukutilalla, Pylsyn tilalla ja tilan Maisemakahvilassa. Eero ja Katariina Pylsy ovat toimineet esimerkillisesti talonpoikaiskulttuurin hyväksi kannustaen viljelijöitä yrittäjyyteen ja kulttuuriperintönsä esilletuomiseen. Pylsyt ovat myös työ- ja vapaa-aikanaan toimineet Hämeenkyrössä ja Sastamalassa monin eri tavoin elävän maaseutukulttuurin hyväksi.

Sirkka-Liisa Ranta, Kuhmoinen

Kansatieteilijä Sirkka-Liisa Rannalle myönnetään palkinto, koska hän on tietokirjailijana sanoin ja kuvin välittänyt maseudun arjen kulttuuria laajalle lukijakunnalle. Hänen teoksensa pohjautuvat vankkaan kansatieteelliseen osaamiseen ja oivaltaviin näkökulmiin. Niissä heijastuvat laaja-alainen kiinnostus kansanomaiseen elämään ja siihen liittyvään kulttuuriperintöön.

Yläneen kotiseutuyhdistys

Yläneen kotiseutuyhdistykselle myönnetään palkinto paikallisten perinnekasvien löytämisestä, vaalimisesta ja esilletuomisesta. Jo vuosien ajan kotiseutuyhdistys on ansiokkaasti pitänyt huolta ja uudistanut Yläneen kotiseutumuseon yhteyteen rakennettua perinnekasvitarhaa (perennapenkit, Korvan kasvitarha ja Huvitus-omenan kantapuu). Erityisen merkittävänä säätiö pitää kotiseutuyhdistyksen toiminnan yhteisöllistä ja innostavaa puolta – sitä, miten sekä paikalliset että myös laajemmin puutarhaharrastajat ovat intoutuneet perinnekasvien maailmasta ja näin siis kasviperintömme vaalimisesta.

Palkitut teot kootaan myös videolle, joka julkaistaan myöhemmin syksyllä säätiön Youtube-kanavalla.

teko

 

 

 

 

 

 

 

Säätiön jäsen, Heikki Koljonen, piti tilaisuudessa latoteemaisen esitelmän. 

Sarkan johtaja, Teppo Vihola, kertoi Viikin kokoelmien tilanteesta ja esitteli museon perusnäyttelyä.

teko3

Talonpoikaiskulttuurisäätiö | PL510 | 00101 Helsinki | Puhelin: 050 379 7471 | Sähköposti: maija.maki(at)tpks.fi | tietosuojaseloste | Kotisivut: Sivustamo Oy

Ylös