palkki

Mökillä -kirjoituskilpailun voittajat julkistettiin 25.4.2017 Löylyssä, Helsingissä. Samalla tutustuttiin uunituoreeseen kirjoituskilpailun teksteistä koottuun antologiaan.

Talonpoikaiskulttuurisäätiön yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, Maahenki-kustantamon, Maaseudun Sivistysliiton ja A-lehtien järjestämä kirjoituskilpailu oli käynnissä marraskuun alusta 2015 elokuun loppuun 2016. Valtakunnalliseen, kaikille avoimeen kirjoituskilpailuun tuli yli 900 tekstiä 876 kirjoittajalta.

Kilpailun aiheena oli suomalainen mökkeily ennen ja nyt. Kilpailuun lähetetyissä teksteissä suomalainen mökkielämä esittäytyy koko moniulotteisuudessaan. Mökki on suomalaisille rakas ja merkittävä paikka, johon liittyy monen ihmisen vahvimmat, kestävimmät, tärkeimmät, parhaat ja joskus myös kamalimmat muistot. Maamme puolella miljoonalla mökillä on jokaisella oma tarinansa, ja hyvin usein mökillä on keskeinen merkitys käyttäjiensä, yksilöiden, parien, perheiden tai sukujen tarinassa.

Kilpailun mökkitarinat sisältävät valtavan määrän arvokasta mökkeihin ja mökkeilyyn liittyvää kulttuurihistoriallista tietoa. Kuitenkin puhuttelevimmissa teksteissä, jotka päätyivät tähän kokoelmaan ja tuomariston palkitsemiksi, painottuvat mökin merkitykset ihmisten tarinoissa ja mökkielämään liittyvät vahvat tunnekokemukset, jotka voivat olla monenlaisia: lapsuudenmuistoja, rakkauksia, riitoja, kriisejä, selviämisiä, valaistumisia.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Talonpoikaiskulttuurisäätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Haavisto, arkistotutkija Marja-Leena Jalava (SKS), kustantaja Liisa Heikkilä-Palo (Maahenki Oy), YTT Kati Pitkänen, kirjailija Roman Schatz ja päätoimittaja Mervi Turunen (Meidän Mökki). Kilpailua on tukenut Alfred Kordelinin säätiö.

Kilpailun teksteistä kootun Mökillä-antologian (toim. Lauri Oino) on julkaissut Maahenki-kustantamo. 320-sivuiseen antologiaan on koottu 32 tekstiä kilpailun parhaimmistosta. 

voittajat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kukituskuvassa: Tiina Aalto, Essi Pulkkinen, Jukka Ahola, Saana Antinkaapo ja Tytti Heikkinen.

Kilpailun voittajat ovat:

1. palkinto, 5000 euroa
Jukka Ahola, Oulu
"Poika"

Jukka Aholan Poika on kuumottava, hirtehinen kuvaus klassisesta kaupunkilaisvävykokelas mökillä ‑asetelmasta. Lukija pääsee nauttimaan myötäelämisestä ja myötähäpeämisestä sankarin rämpiessä askel askeleelta vaikeutuvalla mökkisuorittamisen esteradalla. Ahola kirjoittaa luontevaa dialogia, kuljettaa tarinaa eteenpäin varmoin ottein ja osaa luoda uskottavia niin noloja kuin herkkiäkin tilanteita.

2. palkinto, 2000 euroa
Saana Antinkaapo, Raisio
"Kokko"

Saana Antinkaapon Kokko on kouriintuntuvan omakohtaisentuntuinen ja koskettava teksti, jossa mökki edustaa hajonnutta perhettä ja kadonnutta isää. Mökkielämän traaginen puoli ja tuskallinen sovinnonteko menneisyyden kanssa on kuvattu viiltävästi.

3. palkinto, jaettu, 1000 euroa
Tiina Aalto, Kiikala
"Kuviteltu meri"

Tiina Aallon Kuviteltu meri on tarkkanäköinen ja inhimillinen teksti, joka erottuu erilaisella näkökulmallaan: mökkeily on mielentila, jonka voi luoda parvekkeelleenkin. Individualismin, mielikuvituksen ja unelmoinnin voimaa tarkasti kuvatussa 1980-luvun alun lähiötodellisuudessa.

Tytti Heikkinen, Hämeenlinna
"Pitkää tavaraa"

Tytti Heikkisen Pitkää tavaraa on nimensä mukaisesti pisimpiä kilpailuun lähetettyjä tekstejä. Kokonaisvaltaisessa yhdenpäivännovellissa avataan vähä vähältä perheen ja suvun monimutkaiset ja monivivahteiset ihmissuhteet mökkimatkasta kesäyöhön asti etenevän mökkipäivän kehyksessä. Mökki esiintyy elämää suurempana elämän näyttämönä.

Essi Pulkkinen, Oulu
"Kesäkolli"

Essi Pulkkisen Kesäkolli on kutkuttavan vetävä tarina, jossa kulttuurit kohtaavat, kun kuuma stadin hottis ottaa mökkipitäjän pojista sumeilematta sen mitä haluaa. Suosikki-lehdeltä tuoksuvilla teinifantasioilla ja sujuvalla stadin slangilla kepeästi leikittelevä teksti yllättää lempeällä lopullaan.

Kunniamaininta, 500 euroa
Virve Nyyssönen, Turku
"Kolmen ällän ämmä"

Virve Nyyssösen Kolmen ällän ämmä on törkeänhauska, lakonisen sarkastinen pieni selviytymistarina. Mökistä tulee päähänpotkitun aikuisen naisen vapauden valtakunta, jossa ei kuvia kumarrella.

Lisäksi palkittiin 14 finalistia Meidän mökki -lehden vuosikerralla.

Finalistit:

Annika Eräpuro, Kangasala
Minttu Hapuli, Kangasala
Akseli Heikkilä, Helsinki
Marjo Juutilainen, Parola
Lea Kalenius, Helsinki
Keijo Karhunen, Kuopio
Ari Koponen, Hämeenlinna
Katariina Lahtonen, Helsinki
Leea Liukko, Espoo
Metti Löfberg, Tampere
Tuitu Mikkonen, Helsinki
Jenni Råback, Vaasa ja Lontoo
Anna-Maria Vainionpää, Pello
Amelia Winarta, Sodankylä

Onnittelemme lämpimästi kilpailun voittajia ja kiitämme kaikkia kirjoituskilpailuun osallistuneita kirjoittajia!

Talonpoikaiskulttuurisäätiö | PL510 | 00101 Helsinki | Puhelin: 050 379 7471 | Sähköposti: maija.maki(at)tpks.fi | tietosuojaseloste | Kotisivut: Sivustamo Oy

Ylös