palkki

Talonpoikaiskulttuurisäätiön Kestävä talo -hankkeessa on tuotettu Puu-lehden erikoisnumero 4/2016. Lehdessä pohditaan kysymystä siitä, millainen olisi talo, joka kestäisi asuttavana kaikissa tulevaisuuden vaihtoehdoissa. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen, kansainvaellusten, aurinkomyrskyjen, epidemioiden, kauppasaartojen, sotien ja skaalautuvien inhimillisten virheiden kaltaisten pahojen päivien käydessä toteen.

Suorasukaisella kysymyksellä ei ilmaista maailmantuskaa, vaan pyritään alleviivaamaan tarvetta analysoida asumista selkeän systemaattisesti. Keskitetyt asumisen järjestelmät ovat erittäin haavoittuvia, mikäli erilaiset epäjärjestyksen impulssit iskevät niihin. Suurimpia yhteiskunnallisia riskejä ovat talojen suora sähköriippuvuus sekä fossiilisten polttoaineiden helppoon saatavuuteen perustuva yhdyskuntarakenne. Jokaisen uuden talon pitäisi läpäistä erityinen kestävyyttä ilmaiseva testi. Suuri osa vallitsevasta rakentamisesta ei ole kestävää. Tuotamme vuosittain miljardeilla yhdyskuntarakennetta, joka ei sovellu fossiilisista polttoaineista irtautumiseen.

Kestävä talo on käytännössä puutalo, joka käyttää modernia energiatekniikka, mutta tuottaa oman sähkönsä. Kestävä talo on integroitu materia- ja energiakiertojen osalta tonttiin ja ympäröivään ekosysteemiin. Kestävä talo ei ole passiivisen asumisen talo, vaan se edellyttää asukkailtaan aktivisuutta. Itse haettu kestävyys on käsitteellisesti resilienssiä, mikä tässä yhteydessä tarkoittaa kykyä siirtyä pysyvästi paikallisten kiertojen varaan.

Puu-lehden erikoisnumeron kirjoittajiin kuuluvat Risto Isomäki, Jyri Seppälä, Jarmo Heimo, Harri Metsälä, Timo Heikkinen, Matti Särkelä, Seppo Nikkanen ja Juha Kuisma.
Kestävä talo -hanketta on taloudellisesti tukenut MTK:n säätiö sekä Salaojituksen tukisäätiö.

Lisätietoja Kestävä talo -hankkeesta:
Talonpoikaiskulttuurisäätiön hallituksen varapuheenjohtaja Juha Kuisma, puh. 045 8847884.

PUU 04 kansi pieni

Talonpoikaiskulttuurisäätiö | PL510 | 00101 Helsinki | Puhelin: 050 379 7471 | Sähköposti: maija.maki(at)tpks.fi | tietosuojaseloste | Kotisivut: Sivustamo Oy

Ylös