palkki

Onko sinulla tai lähiympäristössäsi maaseuturakentamisen helmiä? Hae helmelle kunniakilpi tai -kirja.

Perinteisen rakentamistavan kunniakilpi tai -kirja voidaan myöntää tunnustukseksi maaseudun perinteistä tai perinteeseen pohjautuvaa hyvää rakentamistapaa edustavalle rakennukselle tai rakennusryhmälle. Talonpoikaiskulttuurisäätiö on myöntänyt kilpiä vuodesta 1939 lähtien. Kunniakirjaa on alettu myöntää vuonna 2013.

Kunniakilven voi saada tunnustuksena talonpoikaisen rakennus- ja miljööperinteen säilyttämisestä. Kohteen tulee olla edustava esimerkki hyvästä talonpoikaisesta rakentamistavasta. Rakennukselta tai rakennusryhmältä edellytetään, että se on edelleen tai se on ollut maatilakäytössä ja sijaitsee tasapainoisessa maaseutuympäristössä. Kunniakilpi voidaan myöntää maatilan vanhalle rakennuskannalle, iältään 1700- ja 1800-luvulta aina 1950-luvun jälleenrakennuskauden kohteisiin. Erityisistä syistä kilpi voidaan myöntää myös tämän jälkeen rakennetuille tai alkuperäiseltä paikaltaan siirretylle kohteelle.

Kunniakirjan voi saada hyvin hoidettu, perinteistä maaseuturakentamista edustava rakennus- tai rakennusryhmä. Kohde voi olla edelleen tai se on ollut maatilatalouden käytössä, mutta kunniakirjan voi saada myös perinteiseen maaseutuasumiseen ja maaseutuelinkeinoihin liittynyt kohde, esimerkiksi kotitarveteollisuuttaa ja muuta pienimuotoista tuotantotoimintaa palvellut tai palveleva rakennus.

Kilpeä ja kirjaa haetaan säätiön kunniakilpiraadilta. Sitä voivat hakea kohteen omistaja, kunta tai paikallinen tai alueellinen kotiseutu- ja kulttuurityötä tekevä yhteisö, tai kunniakilpiraadin jäsen. Hakemuksia voi lähettää ympäri vuoden. Kunniakilven lunastushinta on 250 euroa + postituskulut ja -kirjan 150 euroa + postituskulut.

Kunniakilpiesityksen tekemiseen tarvittava lomake ja tarkemmat ohjeet esityksen täyttämiseen löytyvät Hakemus -sivulta.
 
Esittelyjä kunniakilven saaneista kohteista sekä muita aiheeseen liittyviä kirjoituksia löydät Maaseuturakentamisen -helmiä blogistamme.
 
Päätöksen kilven myöntämisestä tekee kunniakilpiraati, johon kuuluvat seuraavat jäsenet:
 
Raija Seppänen, raadin puheenjohtaja
raijamars(at)gmail.com
puh. 040 088 9126
 
Heikki Kukkonen, raadin jäsen
heikki.kukkonen(at)aalto.fi
 
Pertti Toivari, raadin jäsen
posti(at)perttitoivari.fi
 
Pia Olsson, raadin jäsen
pia.olsson(at)helsinki.fi
 
Antti Jaatinen, raadin jäsen

Kilpiraadin sihteeri Josefine Storholm
sposti. kilpiraati(at)tpks.fi, puh. 0400 364 511
 
Päätöksenteossa kiinnitetään erityistä huomiota rakennusten materiaaleihin ja siihen, miten mahdolliset korjaustyöt on sovitettu tyylillisesti yhteen perinteisen rakentamistavan kanssa.
 
 
Sosi naulaustilaisuus2017 netti
Loimaalla sijaitsevaan Sosin tilan päärakennukseen naulattiin perinteisen rakentamistavan kunniakilpi kesäkuussa 2017. Kuva: Raija Tuominen.

Talonpoikaiskulttuurisäätiö | PL510 | 00101 Helsinki | Puhelin: 050 379 7471 | Sähköposti: maija.maki(at)tpks.fi | tietosuojaseloste | Kotisivut: Sivustamo Oy

Ylös