palkki

Kekristä kansanjuhla -hankkeen tarkoituksena on uusintaa kekriperinnettä ja tehdä siitä koko kansan, kaupunkilaisten ja maalaisten, lasten, nuorten ja perheiden juhla. Hankkeessa kehitetään uutta juhlaperinnettä ja sadonkorjuuajan ruokaherkkuja.
 
Kekri on vanha suomalainen sadonkorjuu- ja uuden vuoden juhla. Kekri ajoittui Mikkelinpäivän (29.9.) ja Pyhäinpäivän väliseen aikaan, kun kuluneen kasvukauden sato oli korjattu. Juhlaan kuului hyvällä ruoalla herkuttelu ja tulevan satovuoden enteiden lukeminen. Kekri oli irtiotto arjesta, johon liittyi myös palkollisten vapaaviikko ja mahdollinen pestipaikan vaihto. Viime vuosina kekri on herännyt henkiin esimerkiksi useitten eri puolilla Suomea järjestettävien paikallisjuhlien muodossa. Satovuosi on ennallaan, ja pimenevässä syksyssä on tilausta yhteiselle juhlapäivälle.
 
Erilaisten kekrijuhlien järjestäminen muun muassa säätiön kekrihankkeen siivittämänä onkin ilahduttavasti lisääntynyt niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Kekristä myös kirjoitetaan ja keskustellaan mediassa varsin paljon. Hankkeen huipentumia ovat olleet tämän lisäksi maailman ensimmäisen kekriaiheisen lastenkirjan (Ahmattien yö) ja kekri-sivuston julkaiseminen sekä lukuisat kekrikemut ja erilaiset kekritapahtumat.  Kekri-sivusto sisältää muun muassa laajan verkko-opetusmateriaalin, kekritietoa, vinkkejä kekrijuhlien järjestämiseen sekä kekrireseptejä. 

Lisätietoja kekristä ja hankkeesta löytyy Talonpoikaiskulttuurisäätiön kekri-sivustolta: www.kekri.fi

Katso myös alla olevat linkit:

Kekri on hallweenin serkku, nillä ovat yhteiset juuret Irlannin kelttiyhteisössä. Professori Juhani U. E.Lehtonen valotti mainiosti yhteyttä säätiön kekrijuhlaesitelmässään 25.10.2006. YTM Juha Kuisma valottaa artikkelissaan Kekrin tausta kekrin historiaa ja merkityksiä.

Lisää kekrin perinteestä löytyy myös  Suomalaisen Kirjallisuuden seuran kekrisivuilla http://neba.finlit.fi/juhlat/kekri/

Talonpoikaiskulttuurisäätiö | PL510 | 00101 Helsinki | Puhelin: 050 379 7471 | Sähköposti: maija.maki(at)tpks.fi | tietosuojaseloste | Kotisivut: Sivustamo Oy

Ylös