palkki

Raitiovaunuajelu Böndespora käynnistää juhlavuoden 21. toukokuuta

Lähde Böndesporan kyytiin muistelemaan säätiön perustamisvaiheita ja pohtimaan talonpoikaiskulttuurin tulevaisuutta! Tarinan mukaan idea Talonpoikaiskulttuurisäätiöstä saatiin raitiovaunun kyydissä; Siltasaaren Elannon kohdalla muistellaan Martti Haavion sanoneen Esko Aaltoselle ”perustetaan uusi säätiö”.

Böndespora on liikkeellä Helsingissä 21.toukokuuta. Järjestämme kaksi lähtöä; klo 13.00 ja klo 14.00. Lähtö on Scandic Simonkentän edessä Yrjönkadun ja Annankadun välissä. Kummallekin lähdölle mahtuu 40 osallistujaa; varaa siis paikkasi ainutlaatuiselle ajelulle ajoissa! Ajelu on osallistujilleen ilmainen ja sisältää myös tarjoiluja.

Böndesporassa on tunnelmaa! Ajelun juontajana toimii tutkija Kati Mikkola Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta. Haastateltavaksi ovat lupautuneet säätiön perustajajäsenten jälkeläisistä professori Janne Vilkuna Jyväskylän yliopistosta sekä dokumenttielokuvien ohjaaja Jouko Aaltonen. Janne Vilkuna pohtii talonpoikaiskulttuurin ilmenemismuotoja tässä ajassa sekä sitä, miten talonpoikaiskulttuuri näkyy ja välittyy museomaailmassa nyt ja tulevaisuudessa. Jouko Aaltonen taas miettii kansatieteellisen elokuvan nykytilannetta ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Säätiön hallituksen jäsen Riitta Mäkinen valottaa Talonpoikaiskulttuurisäätiön syntyvaiheita. Lisäksi tutkija Marja-Leena Jalava Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta kertoo tulevasta kestävän kehityksen keruusta.

Luvassa on myös musiikkia; ratikassa esiintyy Leija Lautamajan yhtye ENKEL, joka julkaisee uuden albumin toukokuussa. Yhtye myy levyjään ratikassa 15 euron hintaan. Varaathan siis mukaasi käteistä.

Ilmoittautumiset Böndesporan kyytiin 15. toukokuuta mennessä asiamiehelle,Maija Mäki, maija.maki(at)tpks.fi.

 

PIENIÄ PONNISTUKSIA - SUURIA SAAVUTUKSIA
Kirjoituskilpailu kestävästä kehityksestä 21.5.–16.12.2018

Teemme päivittäin valintoja, jotka vaikuttavat hyvän elämän mahdollisuuksiin myös tulevaisuudessa. Näiden valintojen mukanaan tuomat positiiviset muutokset ovat kestävää kehitystä. Kestävä kehitys koskettaa meitä kaikkia jokaisella elämän osaalueella: henkilökohtaisina arjen valintoina, yritystoiminnassa, kuntien ja yhdistysten päätöksissä ja palveluissa sekä globaaleina ilmiöinä. Kerro meille, millaisia ajatuksia kestävä kehitys sinussa herättää. Miten kestävä kehitys näkyy sinun ja lähipiirisi elämässä? Kirjoituksessasi voit kuvata omia valintojasi ja syitä, miksi olet niihin päätynyt. Ehkä haluat pohtia myös valintoihin mahdollisesti liittyviä vaikeuksia. Millaisia muutoksia sinä olisit valmis tekemään kestävän kehityksen edistämiseksi? Mikä taas tuntuisi mahdottomalta?

Kirjoituksen näkökulmana voi olla esimerkiksi:
− maaseutu ja/tai kaupunki
− vapaa-ajanvietto
− työ- ja elinkeinoelämä ja sen muutokset
− luonto ja/tai teknologia
− kulutustottumukset
− ravinto
− asuminen ja energia
− matkustaminen ja liikkuminen

Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon ja Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon. Tiedotamme kilpailun tuloksista keväällä 2019. Kirjoituskilpailun pääpalkinto on 500 euroa. Lisäksi palkitsemme 10 kestävän kehityksen vinkkiä 100 eurolla/vinkki sekä arvomme kirjapalkintoja. Tuomaristoon kuuluvat arkistotutkija Marja-Leena Jalava, yliopistonlehtori Pia Olsson, tutkija Sirkku Pihlman, professori Helena Ruotsala ja dosentti Kari Vesala.

Lisätietoja kirjoituskilpailusta tullaan päivittämään Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivuille osoitteeseen www.finlit.fi/kestavakehitys

 

Uuden talonpoikaiskulttuurin kasvot-videosarja

Talonpoikaiskulttuurisäätiön Youtube-kanavalla julkaistaan huhtikuusta lähtien joka kuukausi video uuden talonpoikaiskulttuurin kasvoista. Videosarja on tutkimusretki siihen, mitä kaikkea Talonpoikaiskulttuuri voi nykypäivänä olla ja miten monimuotoisesti se on edelleen läsnä arjessamme.

Videosarjan ensimmäisessä osassa asiamies Maija Mäki ja säätiön historiaan perehtynyt Riitta Mäkinen kertovat Talonpoikaiskulttuurisäätiöstä, sen toiminnasta sekä historiasta ja jakavat ajatuksiaan uudesta talonpoikaisuudesta. Sarjaa voi seurata myös Maaseuturakentamisen helmiä -blogissamme, mistä löytyy myös blogikirjoitus videosarjan taustoista.

 

Lasten kekrikemut 28.9.2018 Varpulassa, Sipoon Talmassa

Tänä vuonna kekriä juhlitaan luomutilalla Varpulassa, Sipoon Talmassa. Paikalle on kutsuttu Talman koulun ekaluokkalaiset sekä Päiväkoti Tenava-Talman lapset. Tapahtumassa koristellaan kekripipareita ja keskustellaan sadonkorjuun ajasta, kuunnellaan näyttelijä-ohjaaja Mari Rantasilan lukemana Ahmattien yö -kirjaa ja tutustutaan Varpulan tilan elämään ja eläimiin. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Varpulan emäntä Riitta Rantanen, Talonpoikaiskulttuurisäätiöstä juhlavuoden organisaattorina toimiva Anna Rauhala sekä Helsingin yliopiston folkloristiikan ja kansatieteen opiskelijat. Lisävinkkejä kekrin viettoon: www.kekri.fi

 

 

OHJELMAA JÄSENISTÖLLEMME:

Pirkanmaan hirsitaloilta to 14.6.2018 klo 18-21 Ylöjärvellä

Pirkan Kylät ry., MTK-Pirkanmaa sekä Talonpoikaiskulttuurisäätiö järjestävät hirsitaloillan Kurun Parkkuun seuratalolla. Kati Lahtinen (Lunette Rakennuspalvelut) puhuu hirsitalon ekologisuudesta, Tytti Sarjala (Luonnonvarakeskus/Parkano) puun terveysvaikutuksista sekä Raija Seppänen (Talonpoikaiskulttuurisäätiö, kilpiraadin puheenjohtaja) perinteiseen tapaan rakennetuista hirsirakennuksista ja Talonpoikaiskulttuurisäätiön kunniakilvistä. Tilaisuus on maksuton. Kahvitarjoilu. Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet Pirkan Kylät ry:n sivuilta.

Kesäretki Sarka-museoon 24.8.2018 ja Talonpoikainen teko -palkintojen jako

Säätiön kesäretki järjestetään tänä vuonna Sarka-museoon Loimaalle. Museon esittelee museonjohtaja Teppo Vihola. Säätiön jäsen Heikki Koljonen pitää myös latoteemaisen esitelmän.

Kesäretken yhteydessä jaetaan Talonpoikainen teko -talonpoikaiskulttuuripalkinnot. Ehdotuksia palkinnon saajiksi otetaan vastaan. Lähetä ehdotuksesi palkittavasta henkilöstä lyhyine perusteluineen asiamiehelle, Maija Mäelle, maija.maki(at)tpks.fi toukokuun loppuun mennessä.

 

Talonpoikaiskulttuurisäätiö | PL510 | 00101 Helsinki | Puhelin: 050 379 7471 | Sähköposti: maija.maki(at)tpks.fi | tietosuojaseloste | Kotisivut: Sivustamo Oy

Ylös